Eşya depolama alanı kiralamak için çok farklı nedenleriniz olabilir. Belki yeni taşınacağınız eviniz hazır olana kadar eşyanızı bir depoya kaldırmanız gerekiyor veya eşyanız yeni evinize sığmıyordur. Gerekçeniz her ne ise eşya depolama hizmeti almadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var.
Eğer eşyanızı birkaç gün depolanması gerekiyor ise bu hizmeti evden eve nakliyat firmanızdan almanız daha uygun olacaktır. Firma hem eşyayı taşıma hem de depolama için fiyatlama yapacağı için eşya taşıma veya depolama için firmadan indirim isteyebilirsiniz. Firmaların büyük çoğunluğu bu teklife sıcak bakacaklardır. Eşyanızı teslim ederken firma ile bir eşya listesi hazırlayın ve karşılıklı olarak imzalayın. Bu eşyanızın eksik gelmesi veya kaybolması durumunda firmaya o eşyanızı teslim ettiğinizi kanıtlayacak bir belgedir. Örnek
eşya listesini buradan indirebilirsiniz.
Eşya depolama için ilk karar vermeniz gereken konu ne kadar büyüklükte bir depoya ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bir eşya listesi oluşturmadan önce kendinize şu soruları sorun.
- Bu eşyaya gerçekten ihtiyacım var mı?
- Bu eşya en son ne zaman bir ihtiyacımı karşıladı, eğer elden çıkarırsam özler miyim?
- Eşyanın parasal değeri var mı? Zamanla değerlenir mi?
Paketlemeye başlamadan önce bu soruları sorun ve istemediğiniz eşyaları satın, bağışlayın veya belediyelerin evsel atık toplama ekibinden bir randevu alarak kurtulun.
Artık depolanacak eşyalar hakkında bir bilgi sahibi olduk şimdi yapmamız gereken şey bir depo bulmak işini puf noktası ise gerçekten iyi bir depo ve iyi bir eşya depolama firması bulmaktır. Depolama firması seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Diye soruyorsanız ilk madde gerçekten bir deposunun olması gerekir diyebiliriz. Çünkü birçok firma depo olarak kiraladıkları dükkânları kullanıyor. Bu dükkânları kullanabilir ancak eşyanızın konulduğu depoları ve eşyanın depoya istifi konusunda bilgi sahibi olursanız çok daha iyi olur.
İyi Bir Sözleşme Yapın
Depolama firmanız ile sözleşme imzalamadan eşyanızı teslim etmeyin. Hazır bir sözleşme imzalayacaksanız sözleşmeyi dikkatlice okuyun, sürprizlerle karşılaşmayın. Sözleşmede kira ücretleri, kuralları, eşyanın depoya taşınması, eşyanın yeniden eve taşınması, ekipman maliyetleri, sigorta, güvenlik ve faturalama ile ilgili bilgilerin olmasına özen gösterin.
Tüm depolama kira sözleşmeleri şu bilgileri içermelidir.
- Kiralama ücreti
- Ekstra hizmetler ve maliyetleri
- Sigorta şartları
- Faturalama ve ödeme seçenekleri
- Erişim talimatları
- Sözleşme fesih bilgileri
- Eşyanın teslim politikaları
Belirtilen bu şartlara dikkat ettikten ve size bu şartlar ile hizmet verecek eşya depolama firmaları arasında seçim yapabilirsiniz.
İyi Bir Eşya Depolama Firması Nasıl Seçilir?
Öncelikle firma ile görüşmelerde süslü cümleler ve vaatlere kanmayın. Her yaptığınız işlem ve verilen sözün yazılı olmasına dikkat edin. Aklınızın hep bir köşesinde “Söz uçar yazı kalır” atasözü bulunsun. Hizmetler ve vaatler yazılı olursa güven duyun. Yazılı hale getirdiğinizde itirazlar ile karşılaşırsanız o firmadan koşarak kaçın. Bunun başka izahı yok.
Bol tavsiyeli girişten sonra işin ince noktaları hakkında bilgi verelim.
Öncelikle şunu bilmenizde yarar var hizmet alacağınız nakliyat firmalarının çoğu depolama için geniş dükkânları kiralayarak buralarda depolama hizmeti verirler. Eşyanız çoğunlukla diğer birçok eşya ile birlikte bu alanda depolanır. İyi bir paketleme ile eşyalarınızı güvenle depolayabilirsiniz.
Yalnız bu depolarda çok uzun süreler depolama yapmanızı tavsiye etmem. Eğer eşyanız 1-2 yıl depoda kalacaksa iklimlendirme ve haşere kontrolünün olduğu bir depoda depolaması daha doğru olacaktır. 2-3 ay depolama için bu depolar ideal ve uygun maliyettedir.
İkinci seçenek eşyanız yine daha profesyonel gibi gözükse de aynı şekilde geniş depolama alanlarında ancak kendisine özel konteyner tarzı kapalı kutularda muhafaza edilir. Bu seçenek de eşyalarınız daha uzun süreler güvenle depolanabilir.
Bu iki seçenekten hangisine neye göre karar vereceğimize gelirsek.
Seçenekleri değerlendirirken depolama süresi ve eşyanın değerli olup olmadığına göre seçenekler değişmektedir.
Birinci seçenek tüm ev eşyalarının haftalar yada en fazla birkaç ay depolanması için idealdir. Eğer 1 veya 2 aylık bir depolama çözümü arıyorsanız birinci seçenek ideal ve uygun olacaktır.
Ancak eşyanızı birkaç yıl depolamayı amaçlıyorsanız. İkinci yani daha profesyonel olan hizmeti almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca eğer depolayacağınız eşyanız az ve değerli ise ikinci seçenek her zaman daha doğru bir karar olacaktır.
Eşya Depolama Firmanız ile İyi Bir Sözleşme Yapın
Depolayacağınız her eşyanın yazılı olduğu bir eşya listesi hazırlayın. Koliler için etiketleme ve numaralama yapın ve bu etiket kısmını imzalayarak size ait olduğunu netleştirin. Bunu yapmanız "efendim benim 10 kolim vardı" dediğinizde firma "tüm koliler burada, biz bu kadar aldık" gibi durumları ortadan kaldırır. Her şey yazılı olsun.
Eşya listenizi sözleşmeye ekleyin ve birer nüsha sizde kalacak şekilde imzalayın ve depolama süresi boyunca saklayın.
İmzalayacağınız sözleşmede ne kadar ödeyeceğiniz ve ekstra olası masraflar net bir şekilde yazılı olsun. Hatta eşyanız size teslim edilirken nakliye için ne kadar ödeme yapacağınızın pazarlığını bile yapın.
Sözleşmeye ek depolama sigortasını de eklemeyi unutmayın. Olası bir yangın, hırsızlık ve su basmalarına kaşı eşyalarınızın sigortalandığından emin olun.
Unutmayın işin püf noktası iyi bir eşya listesi hazırlamak ve anlaştığınız her detayın yazılı olması işte bu kadar basit kolay gelsin.
Depolanacak Ev Eşyaları Nasıl Paketlenmeli
Eşyalarınızı en üst düzeyde korumak için uzmanından ipuçları.
Eşyalarınızı depolamaya göndermek için nedeniniz ne olursa olsun. Belki taşınıyorsunuz ve evin tadilatı henüz bitmedi birkaç gün eşyalar depoda kalacak veya yurt dışına bir görev için gidiyorsunuz. Eşyalarınızı depolamaya karar verdiğinizde amacınız eşyalarınızı tekrar sağlam olarak görmektir.
Depolanan eşyalarınızın mükemmel ve sağlam kalması için onları mümkün olduğunca güvenli ve etkili bir şekilde paketlemeniz gerekir.
Depolama İçin Eşyalar Nasıl Paketlenmeli?
Depolanacak eşyalar paketlenirken dikkat edilmesi gereken pratik bazı paketleme ipuçları:
- Eşyalarınızı kategorilere ayırın. Kısa sürede ihtiyaç duyabileceğiniz kitaplar, çocuklarınızın eşyaları veya evrakları bir araya getirin.
- Hangi eşyaların depoya gönderildiğini bilmek için depoya gidecek eşyaların ayrıntılı bir listesini çıkarın.
- Sigorta talebinde bulunurken hazırladığınız eşya listesini de sigorta poliçesine ekleyin.
- Temiz ve sağlam koliler, plastik kaplar, kaliteli balonlu naylon, mobilya battaniyesi, açıklayıcı etiketler kullanın. Dayanıksız veya hemen yırtılacak gibi gözüken paketleme malzemeleri ve çöp poşetlerini kullanmayın.
- Depolama için paketleyeceğiniz eşyaların temiz ve kuru olduğundan emin olun.
- Ağır eşyaları kolinin altına ve hafif olanlarını kolinin daha üst kısımlarına yerleştirin.
- Ağır eşyaları küçük kolilere yerleştirin.
- Mutfak eşyalarınızı paketlerken hepsini tek tek sarın ve koliye yerleştirirken tüm boşlukları ambalaj kağıtları ile doldurun. Bol bol ambalaj kağıdı kullanın. Ambalaj kağıdı dışında balonlu naylon veya şilte de kullanabilirsiniz.
- Yarısına kadar dolu olan koliler istifleme sırasında çökme yapacağı için diğer eşyalarınızın güvenliğini tehdit eder. Kolileri doldurmaya özen gösteri. Başka eşya yok ise paketleme malzemeleri ile son koliyi doldurun.
- Toz, kir ve zararlılara karşı kolileri sıkıca bantlayın. İçeri toz girmesini engelleyin.
- Nemden etkilenebilecek eşyaları plastik kutulara yerleştirin.
- Her koli ve eşyayı özenle etiketleyin. “KIRILABİLİR” ve “DİKKATLİ TAŞIYIN” gibi etiketleri ve içindekiler için açıklayıcı notlar alın.
- Demonte olabilen mobilyaları her parçasını ayrı ayrı paketleyin. Mobilyayı demontaj yapmadan depolamaya göndermeyin.
- Deri mobilyalarınızı depolamaya hazırlarken paketlemeden önce deri kremi ile mobilyanızı uzun sürecek depolamaya hazırlayın.
- Elektronik eşyaları orijinal kutularını kullanarak paketleyin. Eğer kutularını saklamadıysanız benzer şekilde iyice sardıktan sonra karton ile tekrar sarın.
- Dondurucu ve buzdolabı depoya konulmadan önce iyice temizlenmeli ve tamamen kuru olmalıdır. Depolamadan sonra kapağını açtığınız buzdolabınız yine de biraz nahoş kokacaktır. İyice temizledikten sonra tekrar kullanabilirsiniz.
- Giysilerinizi paketlerken içlerine naftalin veya böcek kovucular yerleştirin. Elbiselerin deforme olmasını istemiyorsanız askılı kolileri kullanabilirsiniz. Askılı kolinin altına da birkaç naftalin yerleştirin.

Eşya Depolama Fiyatları
Eşya depolama fiyatları hangi faktörlere göre değişiklik gösterir hep birlikte incelemeye ne dersiniz? Tüm faktörleri nedenleri ile inceleyip daha iyi depolama fiyatları için neler yapabileceğimizi ortaya koymaya çalışacağız.
1- Saklama Koşulları: Eşya depolama fiyatlarının farklı firmalarda birbirinden farklı olmasına neden olan etkenlerden ilki eşyanızın saklandığı koşullar belirler. Bu nedenle özellikle uzun süreli depolama durumlarında depolama fiyatından daha çok sunulan şartların ne kadar iyi olduğu önemlidir. Bu fiyat farkı eğer depolama merkezi bir yerde yapılmıyorsa öyle gözünüzü korkutacak kadar fiyat farklılıkları yoktur. Araştırmanızı öneriyoruz. Ancak kısa süreli depolama (1 ay veya da kısa) durumlarında eşyaların iyi paketlenmesi durumunda ortam şartları birinci öncelik olmayabilir.
2- Paketleme Çeşidi ve Kimin Yapacağı: Depoya gidecek eşyaları paketlenmesini firmanın yapması da depolama fiyatını etkileyen ana unsurlardan biridir. Bu işi siz yapacak iseniz önce depolama firmalarından teklif alıp kendi yapacağınız paketleme maliyeti ile karşılaştırıp kara vermenizi öneriyoruz.
3- Saklama Süresi: Çoğu depolama firması uzun dönem depolama ihtiyaçları için aylık ödemelerde indirim yapıyor. Bir yıllık bir depolama için ödeyeceğiniz aylık fatura, sadece bir aylık bir depolama ücretine göre yüzde 10 - 20 daha ucuz olabiliyor. Uzun süreli depolama ihtiyaçlarınızda indirim istemeyi ihmal etmeyin.
4- Depolanacak Eşyanın Miktarı: Eşyanın depoda kaplayacağı hacim fiyatı etkileyen en önemli unsurdur. Eşyanız ne kadar çok ise o kadar çok ödeme yapacağınız anlamına geliyor. Sadece depolama değil taşıma maliyeti de eşyanın hacmine göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle depolamaya karar verdiğiniz eşyaları gerçekten iyi bir elemeden geçirmenizi istiyoruz. Hiç kullanmadığınız veya artık ömrünü tamamlamaya yakın eşyalarını depolamayın.
Tüm bu etkenler ışığında eşya depolama fiyatları ev eşyanız için aşağıda listelenen fiyatlardan başlıyor. Eşyanın kapladığı hacme göre fiyatlar artıp azalıyor.
+1 Oda ₺ 120 / Aylık
1+1 Ev ₺ 250 / Aylık
2+1 Ev ₺ 300 / Aylık
3+1 Ev ₺ 400 / Aylık