Taşınma Sonrası Okul Nakli Nasıl Yapılır?

 



Taşınma telaşesi içerisinde hem eğitimlerinin aksamaması, hem de çocukların bir an önce yeni okullarına alışmaları için nakil işlemlerinin en kısa sürede tamamlanması gerekir. Öğrenim kademesine göre farklılık gösterse de okul nakilleri birkaç basit adımda, kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Uyum sağlanmış olan mekânın bırakılarak yeni bir ortama alışmak çoğunlukla zaman alır. Ancak ortama alışmaktan daha önemlisi, taşınma sürecinde yapılması gereken işlerin bir an önce halledilmesidir. Adres değişikliklerinde öncelikli olarak halledilmesi gereken işlerin başında ise çocukların yeni okullarına nakillerinin yaptırılması gelir. Okul nakli işlemleri, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde farklı şekillerde gerçekleştirilir.

İlkokul ve Ortaokulda Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Okul öncesi ile birlikte ilk ve orta dereceli okullarda nakil işlemleri adrese dayalı olarak yapılır. Her okulun belirli bir bölgeyi kapsayan kayıt alanları bulunur. Taşınma sonrasında yeni adres hangi okulun kayıt alanında ise çocuğun nakli de o okula yapılır. Nakil işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle yeni adresin nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Eğer taşınılan konut boş bir konut ise doğrudan nüfus müdürlüğüne gidilip yeni adres beyan edilerek bu işlem gerçekleştirilebilir. Yani adres beyanı ayrıca e-devlet sisteminden, İnternet aracılığı ile de yapılabilir. Ancak taşınılan konutta yaşayan birileri varsa, yeni adres beyanı yapılırken nüfus müdürlüğüne konutta oturduğunu daha önce beyan eden kişinin de gitmesi gerekir.

Adres değişikliği resmi olarak tamamlandıktan sonra Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) üzerinden alınan adres bilgileri doğrudan e-okul sistemine aktarılır. Son olarak kayıt alanı bu adresi kapsayan okula velinin çocuğun kimliği ile müracaat etmesi sonucunda okul nakli işlemi tamamlanır.

Liselerde Öğrenci Nakli İşlemleri

Liselerdeki okul nakli işlemleri ise ilk ve orta dereceli okullara göre farklılık gösterir. Bunun sebebi ise liselerin belirli sayıda öğrenciyi, puan sıralaması almasıdır. Liselere yerleştirmede esas alınan bu puanlar ise 8. sınıfta girilen ortak sınavlarda alınan notlara ve 5,6 ve 7. sınıflardaki ortalama ders başarılarına göre hesaplanır. İlk yerleştirmede sağlanan adaletin daha sonradan bozulmaması içinse nakil işlemlerinde de bu puanlamaya dikkat edilir. Taşınma sonra sonrasında lise öğrencilerin yeni bir okula nakillerinin yapılabilmesi için öncelikle yeni adres çevresindeki liselerin boş kontejyanlarının ve taban puanlarının araştırılması gerekir. Bu araştırma sonucunda uygun şartları taşıyan liseler arasından tercih yapılabilir.

Nakil için lise tercihi yapılırken, puanın ve kontejyanın uygun olması şartıyla Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi gibi farklı lise türleri arasında da nakil yapılabilir. Ancak farklı lise türleri için nakil 10. sınıfın sonuna kadar yapılabilir. Aynı lise türlerinde ise yine puan ve kontejyanın uygun olması durumunda 11. sınıfın sonuna kadar nakil yapılabilir. Öğrencinin yeni okuluna naklinin tamamlanması için velinin yine adres bildirimi yapmış olması ve doğrudan okula giderek nakil için müracaat etmesi gerekir.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas