Para Tasarruf Yöntemleri: Hiç Düşünmediğiniz 10 Akıllı Yol

 



Paradan tasarruf etmenin basit yolları var. Her gün öğle yemeğe çıkmaktansa haftanın birkaç günü yemeyi evden getirmek veya meyve ile öğünün atlatmak hem bütçenize hem de sağlığınıza iyi gelecektir. Dışarıya kahve içmeye gitmektense kahveyi evde hazırlamak gibi oldukça basit yöntemlerle her ay yüzlerce lira biriktirebilirsiniz. Ancak elinizin altıda daha fazla fırsat var, küçük püf noktalar ile para harcama şeklinizi tamamen yeniden planlayabilirsiniz.

Geçen sene yazdığım ve ilk kez duyduğum 52 Haftalık Tasarruf Planı yazısından sonra artık tasarruf fikirlerine başka bir gözle bakıyorum. Öğrendiğim ve uygulaması kolay fikirleri, belki de hiç düşünmediğiniz bazılarını bu yazımda paylaşmayı amaçlıyorum.

1- Satın alma kararlarını hızlı vermeyin, sahip olduğunuz şeyler hakkında tutumlu olun.

Bir satın alma kararı vermeden önce üzerine bir gece yatın. “Yarın alırız ” benim en sevdiğim cümlelerdendir. Eğer yarın hala o şey gerçekten ihtiyaçsa tekrar düşündükten sonra karar verin. Eğer o şeyin benzeri veya bir alt versiyonuna sahipseniz satın alma konusunda daha tutumlu olmanızı öneriyoruz. Eğer kendinizi frenleyemiyorsanız size önerim o şeyi satın almak için para biriktirmeye başlamanızdır. Yeterince para biriktirince gidip satın alın. Böylece farkında olmadan tasarruf etmiş olursunuz.

2- Çok gerekli olmayan bir eşya satın almak yerine bu maliyeti tasarruflarınıza ekleyin.

Yeni bir oyun satın almak istiyorsanız bu video oyununa ödeyeceğiniz miktarı harcanabilir hesaplardan uzaklaştırırsanız satın almak sizin için daha zor olacaktır. Böylece yeterli bakiye yokmuş hissi ile daha rahat vazgeçebilirsiniz.

3- Online alışverişlerinizi kredi kartı ile değil debit kart (bankamatik kart) ile yapın.


Online alışverişler ile kolayca bir aylık bütçenizi kredi kartları marifetiyle harcamanız mümkün. Bu alışverişi debit kart ile yapmanız sizin yararınıza olacaktır. En fazla var olan kadar harcayabilirsiniz daha fazlasını değil.

4- Sebze meyve alışverişlerinizi mahalle pazarlarında yapın.

Pazarlarda birçok ürünü ve fiyatı bir arada görüp en iyisini kolayca tercih edebilirsiniz. Marketlere göre daha taze ve daha iyi fiyatlara bu ürünleri alma imkanınız var. Bazı sebzeleri kendinizde yetiştirebilirsiniz. İmkanınız ve yeriniz varsa bu seçeneği ihmal etmeyin.

5- Bazı aylar kendinizi sadece nakit para ile sınırlayın.


Yanınızda az miktar nakit taşıyarak kendinizi sınırlayın. Böylece yeterince nakit para olmayınca satın alma yapamazsınız. Bazı aylar bu yöntemi deneyerek yıl genelinde bütçe hedefinizi yakalamış olursunuz.

6- Spor salonu üyelik avantajlarından iyi yararlanın.

Spor salonuna üyeliğinizi yıllık yerine aylık olarak yapın. Gitmeme gibi bir durum oluşursa üyeliğinizi dilediğiniz an iptal edebilirsiniz. Spor salonuna gittiğim zaman evde neredeyse hiç duş almıyordum. Spor sonrası duşu spor salonunda alarak hem su hem de elektrik masraflarından tasarruf edebilirsiniz.

7- Satın alma yapmadan önce bir nedenler listesi yapın.

Bir ürünü almadan önce özellikle fiyatı yüksek ürünler için bir nedenler listesi hazırlayın. Neden almalıyım ve neden satın almamalıyım diye karşılıklı bir liste hazırlayın ve ağır basan taraftan yana tercihinizi yapın.

8- Daha iyi bir yatırım için genişletilmiş garantileri tercih edin.

Özellikle beyaz eşyalarda uygulanan ek bir ödeme ile +2 veya +5 yıl garanti satın alabiliyorsunuz. Ben son zamanlarda satın aldığım beyaz eşyalarda bu seçeneği her zaman kullanıyorum. Verilen en fazla garanti seçeneğini seçiyorum. Böylece uzun bir süre boyunca bu eşyalar firma garantisi altında oluyor. Yıllar çabuk geçiyor 2 yıl garanti bu ürünler için çok az.

9- Ayda bir kez vejeteryan bir hafta geçirin.

Bu seçenekte hem sağlığınız hem de bütçeniz için çok yararlı bir öneri. Et fiyatları sebzelere göre hem daha pahalı hem de pişirme için daha fazla elektrik ve doğal gaz harcanıyor. Ayın bir haftasını vejeteryan geçirmeniz size ve bütçenize iyi gelecektir.

10- Aldığınız her 20 liralık faturayı bir kenara koyun.

Bir kavanoza harcamalarınızda verilen faturaları biriktirin. Bu faturaları haftalık olarak inceleyip harcamalarınızı takip edin. Hızlı harcama yaptığınız bir haftadan sonra biraz kendinizi frenlemeye çalışın. Göreceksiniz ki sonraki hafta bütçeye daha sadık kalmış olacaksınız.

Bonus- 52 Haftalık tasarruf planı.

Bu yöntemi daha önce yazmıştım. Ama buradan da bahsetmek yerinde olacaktır. Aşağıdaki çizelgede görüyorsunuz. Birinci hafta 10 lira, ikinci hafta 20 lira, böylece elli ikinci hafta 520 lira biriktirerek her yıl tatile çıkabileceğiniz kadar para biriktirebilirsiniz. Bu yöntemi farklı farklı sayılar ile başlayabilir veya ikişer ikişer haftaları takip edebilirsiniz. Böylece çok daha fazla miktarlar biriktirebilirsiniz.
52 haftalık para biriktirme planı

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas