Kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracı arasında düzenlenen her iki tarafın kiralanan mülkün hangi şartlar altında kullanılacağı ne kadar süreyle kiralanacağını yazılı olarak beyan eden bir akittir.
Siz de kira sözleşmesi örneği arıyor veya kira sözleşmesi pdf formatında sizin için hazırladık dilediğiniz gibi kira sözleşmesini indirip kullanabilirsiniz.
Ev kiralama aşamasında her iki taraf da çeşitli zorluklar yaşıyor. Ev sahibi, yıllarca yaptığı birikim sonucu aldığı eve iyi bir kiracı bulmak ister. Kiracıda kendisi için uygun ve anlayışlı bir ev sahibi arayışında oluyor.
Her iki tarafın da haklarını gözeten ve iyi hazırlanan bir kira kontratı ev sahibi içinde kiracı içinde hayatı kolaylaştıracak en önemli adımdır.
Hazırladığımız kira sözleşmesi 26 maddeden oluşuyor ve sizin de anlaştığınız ekstra detayları ekleyebileceğiniz alanları da mevcut. Siz de kendiniz için özel madde ekleyebilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Örneği
Birçok kiracı veya ev sahibinin ihtiyacını karşılayacak bir kira sözlşemesi hazırladık. Sizde kendiniz için özeleştirip imzalayabilirsiniz.
Kira kontratı sayfa 2 veya kira sözleşmesinde bulunması gereken maddeler. Her iki tarasın hakları koruyan ve anlaştıkları her detayı ekleyebileceğiniz bir sözleşme hazırladık.
Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Kira sözlşemesi dondurulmuş örneği inceleyerek sizde kira sözleşmenizi kolayca hazırlayabilirsiniz.
Kira sözleşmesi sayfa 2 nasıl doldurulur.
Kira Sözleşmesi Damga Vergisi
Damga vergisi kanunu akitlerle ilgili kağıtlar başlığında sözleşmelerde uygulanacak damga vergileri oranları mevcuttur.
I. Akitlerle ilgili kâğıtlar
A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:
1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 9,48)
2. Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)
3. Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)
4. Tahkimnameler ve sulhnameler (Binde 9,48)
5. Fesihnameler (Belli parayı ihtiva eden bir kâğıda taalluk edenler dahil) (Binde 1,89)
Kira sözleşmelerinde damga vergisi yıllık kira üzerinden hesaplanır veya siz 5 yıllık sözleşme imzaladınız bu durumda 5 yıllık kira üzerinden damga vergisi hesaplanacak.
Bu durumda kira sözleşmesi damga vergisi şöyle hesaplanır:
Aylık kira bedeli: 15.000 TL1 yıllık kira bedeli: 180.000 TL
Damga vergisi: Binde 1,89
Kira Sözleşmesi damga vergisi hesaplama: 180.000*0,00189 = 340,20 TL
Kefilli damga vergisi: Binde 1,89+9,48=0,011,37
Kefilli Damga Vergisi Hesaplama: 180.000*0,01137 = 2046,60 TL
Kar amacı gütmeyen gerçek kişilere (dernek ve vakıflar) bir yerleşim yerinin kiralanması durumunda kira sözleşmesi damga vergisine tabi değildir.
Kira Sözleşmesi Feshi
Kira sözleşmesini feshetmek için uygulanacak birkaç yöntem vardır.
Kiracı imzaladığı kira sözleşmesinin sona ermesine 15 gün kala yazılı bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini diğer tarafa bildirir ve süre dolunca sözleşmeyi sonlandırmış olur.
Bu bildirimi yapmazsanız sözleşme kendiliğinden uzamış olur. Bilginiz olsun.
Hukuki olarak elinizin güçlü olmasını isterseniz bildirimi noter kanalı ile yapabilirsiniz.
Ev sahibinin bildirim yolu ile sözleşmeyi fesih hakkı ancak ve ancak 10 yıllık uzama süresinin sonu için söz konusu olabilir.
Ev sahibi 10 yıllık uzama süresinin bitiminden en az üç ay önce yazılı bildirimde bulunmak şartıyla hiçbir sebep göstermeksizin sözleşmeyi feshedebilir.
Kiracı ile kiraya veren arasında imzalanan kira sözleşmesinde, kira sözleşmesinin süresine dair herhangi bir husus belirtilmemiş ise sözleşme belirsiz süreli olacaktır.
Kural olarak belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kiracı, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle dilediği zaman sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kira sözleşmelerinin feshedilmesi için kullanılacak diğer bir yöntem ise kiraya verenden kaynaklanan sebepler veya kiralanan mülkten dolayı kontrat sonlandırılabilir.
Kiraya verenin ihtiyaçları değişirse, örnek olarak Almanya’dan oğlu gelecekse bu durumu kiracıya yazılı olarak bildirir ve gerekli süreler sonunda kira sözleşmesi sonlandırılır.
Ancak burada sunulan gerekçe uygulanmazsa yani Almanya’dan oğul gelip eve yerleşmezse kiracı bu durumu mahkemeye götürüp uğradığı zararı ev sahibinden talep edebilir. Sunulan gerekçenin doğru olması önemlidir.
Mülkte büyük bir tadilat veya yıkım yapılacaksa kiracıya bu bildirilip evden çıkması istenebilir. Tadilat küçük ise yani kiracının evi kullanmasına engel değilse kira sözleşmesi sonlandırılamaz.
Mülk sahibi mülkü başka birine satışını gerçekleştirirse ve yeni mülk sahibi mülkü kendi ihtiyaçları için kullanacaksa da kira sözleşmesi sonlandırılabilir.
Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle de kira sözleşmesini sonlandırabilir.
İki haklı ihtar: Örneğin 1 yıllık kira sözlşemesi imzaladınız ve bu bir yıllık sürede kiracıya yapılan iki haklı ihtar kira sözleşmesinin fesih gerekçesi olabilir.
Tahliye taahhüdü: Kira sözleşmesi ile kiracının mülkü ne zaman tahliye edeceği yazılı olarak beyan edilmesine rağmen tahliye etmiyorsa kiraya veren kira sözleşmesini taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde dava açarak veya icraya başvurarak sona erdirebilir.
Borçlar Kanunu Sözleşme Feshi İle İlgili Maddeler
F. Sözleşmenin sona ermesi
I. Sürenin geçmesi
MADDE 327- Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer.
Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
II. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirimi
1. Genel olarak
MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.
Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.
2. Taşınmaz ve taşınır yapı kiralarında
MADDE 329- Taraflardan her biri, bir taşınmaza veya taşınır bir yapıya ilişkin kira sözleşmesini yerel âdette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir âdetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilir.
3. Taşınır kiralarında
MADDE 330- Taraflardan her biri, bir taşınıra ilişkin kira sözleşmesini üç gün önceden yapılacak fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.
Kiraya verenin meslekî faaliyeti gereği kiraya verdiği ve kiracının da özel kullanımına yarayan taşınır bir malın kiracısı, kira sözleşmesini, üç aylık kira dönemi sonu için en az bir ay önceden yapacağı bir fesih bildirimiyle sona erdirebilir. Bu durumda kiraya verenin, zararının giderilmesini isteme hakkı yoktur.
III. Olağanüstü fesih
1. Önemli sebepler (1)
MADDE 331- Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.
Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.
2. Kiracının iflası
MADDE 332- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir.
Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.
___________
(1) Bu madde 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Kanunlar, Nisan 2018 (Ek-101)
3. Kiracının ölümü
MADDE 333- Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.
G. Kiralananın geri verilmesi
I. Genel olarak
MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.
Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir.
II. Kiralananın gözden geçirilmesi ve kiracıya bildirme
MADDE 335- Kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Yabancı Uyruklulara Ev Kiralarken Uygulanacak Standartlar
Ülkemizde epey yabancı uyruklu insan ikamet etmektedir. Bu insanlar ya satın aldıkları evlerde ikamet ediyor ya da ev kiralama seçeneğini seçiyor.
İstanbul Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre sadece İstanbul’da 1 milyondan fazla oturma izni olan yabancı uyruklu insan mevcut.
Doğal olarak bu insanlara ev kiralayan ev sahiplerinin cevaplanması gereken birçok sorusu oluyor.
Gelin beraber bu sorulara tek tek cevap verelim.
Sorulara geçmeden önce yabancı uyruklu birine ev kiralamadan önce veya kira sözleşmesi imzaladınız. Şimdi hemen en yakındaki polis karakoluna gidip evinizi kiralayacağınız kişi hakkında bilgi vermelisiniz.
Bu bildirimi yaparken yabancı uyruklu kişi ile beraber gidebilir veya pasaport fotokopisi ile yabancı uyruklu kişinin hangi adreste ve ne kadar süreyle kalacağı hakkında polise bildirim yapmalısınız. Bu yasal olarak bir zorunluluk geciktirmen uygulayın.
1- Yabancı uyruklulara ev kiralarken Türk vatandaşlarıyla imzaladığım kira sözleşmesini yapabilir miyim?
Evet, sözleşmede T.C. Kimlik No olanına evi kiralayacağın kişinin pasaport numarasını yazman ve pasaportun bir fotokopisini sözleşmeye eklemen yeterli.
2- Evi kiralayacağım kişi için kendi dilinde kira sözleşme hazırlamalı mıyım?
Özellikle böyle bir talep varsa, pasaport sahibi ile birlikte noter huzurunda yeminli bir tercümandan destek alarak sözleşme yapmanız ve yabancı uyruklu kişinin pasaportunuda Türkçe’ye tercüme ederek noter huzurunda işlemlerinizi yapabilirsiniz.
3- Kira sözleşmesini başka bir para birimi ile yapabilir miyim?
Evet, ancak sözleşmeyi yabancı para ile yaptıysanız, 5 yıl süre ile kira artışı yapılamıyor. Ayrıca sözleşmenin yapıldığı para birimi Türk Lirası karşısında aşırı değer kazanırsa bu durumda da kiracının bu durumu mahkemeye götürme hakkı mevcut.
4- Evi kiraya verdiğim yabancı uyruklu kişi hakkında emniyet müdürlüğüne bildirimde bulunmazsam para veya hapis cezası var mıdır?
Para cezası var bin TL den fazla bir para cezası var. Ayrıca bu kişinin işleyeceği bir suçta da sizin kiraladığınız evde oturduğu tespit edilirse sizde bu suça ortaklıktan yargılanabilirsiniz.
Emniyet müdürlüğüne bildirim yapmayı ihmal etmeyin.
Kira Sözleşmesi İçeriği
1- Kiracı kat mülkiyeti kanununa uymayı aynen kabul ve taahhüt eder.
2- Kiracı kiralananı kısmen veya tamamen başkasına devir veya ciro edemez.
3- Kiracı kiralanan gayrimenkulde mal sahibinin haberi ve izni olmadan tadilat yapamaz.
4- Kiracı kira bedelini en geç ait olduğu ayın ilk ………… gününde ve her ay peşin olarak ödemeyi taahhüt eder.
5- Kira bedelinin belirtilen sürede ödenmemesi halinde ……. oranında gecikme cezası uygulanacaktır. Bir ayın kirasının ödenmemesi halinde müteakip ayların kiraları muacceliyet kesbeder Ayrıca tahliye sebebidir.
6- Kira bedeli TR………………………………………………….. Iban numaralı banka hesabına mal sahibi adına yatırılacaktır.
7- Kiracı, kontrat bitiminde kira bedelini TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksine) göre veya %.......... oranında artırmayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.
8- Elektrik, su, doğalgaz, kalorifer, güvenlik, bakım onarım masrafları, apartman veya siteye ait tüm giderler ile çevre temizlik vergisi kiracıya aittir. Ödenmemesi tahliye sebebi sayılır.
9- Kiracı apartman veya site yönetiminin alacağı kararlara aynen uyacaktır.
10- Kiracı kiralananı boşaltmak istediği takdirde en az 15 (onbeş) gün evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmeyi taahhüt eder.
11- Kiracı peşinat olarak …………...₺ (yazı ile)…………………………………………………….. mal sahibine ödemiştir.
12- Kiracı depozito olarak ………….₺ (yazı ile)......................................................................... mal sahibine ödeme yapmıştır.
13- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depozitten fazi veya herhangi bir fazlalık talep edemez. Depozito bedeli üç aylık kira bedelini geçemez. (Borçlar Kanunu Madde 342)
14- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depozitoyu yapacağı tamirata mahsup edemez.
15- Kiracı kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu zarar ve ziyana ait meblağ ile ödenmemiş bulunan elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet, kalorifer, aidat ve güvenlik borçları mal sahibi tarafından depozitodan mahsup edilir. Eğer verilen depozito yeterli olmazsa kalan borçları ödemeyi kiracı sözleşmeyi imzalayarak kabul ve taahhüt eder.
16- Sözleşme başlangıç tarihine kadar tüm gider ve borçlar mal sahibine aittir.
17- Sözleşme başlangıç tarihinden sonra tahakkuk eden tüm gider ve borçlar kiracıya aittir.
18- Kiralanan gayrimenkule tahakkuk edecek stopaj vergisi kiracıya aittir.
19- Kefilin kefaleti müşterek ve müteselsil olup, kefil sözleşmenin başlangıcındaki kira dönemi ve belirlenen süre için kefaletin mevcudiyetinin devamını beyan ve imzası ile kabul ve taahhüt eder.
20- İş bu sözleşme ………………… (yazı ile)....................................... yıllıktır.
21- Sözleşmenin sona ermesinden 15 (onbeş) gün evvel taraflar yazılı olarak ihbarda bulunmadıkları sürece kontrat yenilenmiş kabul edilir.
22- Taraflarca kira sözleşmesinde yazılı adresler kanuni ikametgah adresi olarak kabul edilir.
23- Adreslerdeki değişiklik taraflara yazılı olarak bildirilmediği takdirde sözleşmede yazılı adreslere yapılan tebligat muteber sayılacaktır.
24- Aşağıda imzaları bulunan mal sahibi, kiracı ve kiracı kefili yukarıdaki tüm maddeleri herhangi bir tazyike maruz kalmadan okuyup imzalamak suretiyle kabul etmişlerdir.
25- Kefilin kefaleti kiracı kiralanan mülkte oturduğu müddetçe devam eder.
26- İş bu kira sözleşmesinde yer almayan hususlar hakkında 6098 sayılı Borçlar Kanunu hükümleri geçerlidir.
İş bu kira sözleşmesi …….. maddeden ibaret olup ………. nüsha düzenlenip muhatapların her birine bir nüsha verilmiştir. İhtilaf halinde ………………………………. Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
MAL SAHİBİ
KİRACI
KEFİL
T.C.Kimlik No: