Nakliyat Firması Eşyalarımı Taşırken Kırdı Şimdi Ne Yapmalıyım?

 



Ne yazık ki, çok özenli davranan en iyi evden eve nakliyat firmaları da zaman zaman eşyaların zarar gördüğü kazalar ile karşılaşıyorlar.

Bu gibi durumlar evden eve nakliyat için normal karşılanmalı, önemli olan oluşabilecek zararları en aza indirmek veya nakliyat firması ile diyaloğu kesmeden hasarın tamiri için karşılıklı olarak inisiyatif almaktır.

Çok aşırı tepki vermek ve sinirlenmek iki taraf için de stresin artması demek bu da sorunu çözmek yerine daha da zorlaştırır.

Sakin olmak yapabileceğiniz ilk ve doğru adımdır.

Hasar aracın kaza yapması ile meydana gelmiş ve eşyanın büyük çoğunluğu zarar görmüş ise evden eve nakliyat sigortası poliçesi ile gerekli ödemeyi sigorta firmasından alabilirsiniz.

Ancak hasar kaza, yangın, sel, deprem gibi nedenlerden biri ile meydana gelmemiş ise sigorta kapsamı dışındadır.

Bu durumda yasal olarak hakkınız olan veya nakliyat firması ile yaptığınız sözleşme çerçevesinde hasarlarınız giderilir.


Hasar Gören Eşyanızı Tespit Edin ve Fotoğrafını Çekin


Hasar gören eşyanızın ilk önce resimlerini çekin ve firma ile paylaşın.

Nakliyat firması henüz evinizin taşınmasını yeni bitirdi ise firma yetkilisi ile eşyalarınızı her hangi bir eksik veya hasarın olup olmadığını beraber kontrol edin.

Beraber tespit edeceğiniz hasar veya eksiklerin olması halinde çözüm üretmeniz firmanın evden ayrıldıktan sonra tespit edeceğiniz hasarlara göre daha kolaydır.

Bu neden ile firma yetkilisi ile genel bir kontrol yapmadan ödeme yapmamak en doğrusudur.

Ayrıca taşınma öncesi hazırlayacağınız bir eşya listesi ile bu kontrolü daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Firmanın evden ayrılması demek oluşan zarar veya hasarlardan sorumlu olmadığı anlamına gelmez. Türk Ticaret Kanunu (Madde 900) ilgili maddesi şöyle demektedir:

  1. Eşyanın zıyaa veya hasara uğramış olduğu açıkça görülüyorsa, en geç teslimi izleyen üç iş günü içinde veya

  2. Zıyaın veya hasarın açıkça görünmemesi hâlinde en geç teslimi izleyen on dört gün içinde, taşıyıcıya bildirilmemişse sona erer.

Burada da açıkça yazdığı gibi açıkça görülen hasarlarda 3 gün açıkça görülmeyen hasarlarda 14 gün süre tanınmaktadır.

Bu süreler dolmadan gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hasarın olması halinde resimlerini çekin ve nakliyat firmanız ile paylaşın.

Firma yetkilisinden oluşan zararın nasıl giderileceği konusunda bilgi alın. 


Hasar Gören Eşya İçin Ne Kadar Ödeme Alabilirim

Yeni Türk Ticaret Kanunu bu durumu Özel Çekme Hakkı hesaplaması ile belirlemiştir. İlgili iki madde ödenecek tazminat için sorumluluk sınırlarını şöyle belirlemiş.

MADDE 882- (1) Gönderinin tamamının zıyaı veya hasarı hâlinde, 880 ve 881 inci maddeler uyarınca ödenecek tazminat, gönderinin net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 39,711 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.

(2) Gönderinin münferit parçalarının zıyaı veya hasarı hâlinde taşıyıcının sorumluluğu;

a) Gönderinin tamamı değerini kaybetmişse tamamının,

b) Gönderinin bir kısmı değerini kaybetmişse, değerini kaybeden kısmının, net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 39,711 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.

MADDE 899- (1) 882 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarındaki düzenlemeden farklı olarak, zıya veya hasar sebebiyle taşıyıcının sorumluluğu, taşıma sözleşmesinin ifası için gerekli olan yükleme hacminin metreküpü başına 1.500 Özel Çekme Hakkı ile sınırlıdır.

Özel Çekme Hakkı Nasıl Hesaplanır
Özel Çekme Hakkı, eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki veya taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen değerine göre Türk Lirasına çevrilir.

Kurlara bağlı olarak günlük olarak değişebiliyor.

Merkez Bankası Kurlar sayfasında Özel Çekme Hakkı (SDR)’nin Türk Lirası olan karşılığını öğrenebilirsiniz. 

13.03.2014  SDR/TRY  1 ÖZEL ÇEKME HAKKI (SDR)             3.4583 TÜRK LİRASI

Daha fazla destek için Sık Sorulan Sorular sayfamızdan sorularınızı sorabilir veya info@enakliyat.com.tr ye sorularınızı gönderebilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap vermek için çalışıyoruz.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas