İyi Bir Taşınma İçin Sadece Temenni Yetmez Biraz Çalışmak Gerekir


 

Önceki taşımalarında kötü tecrübeler yaşamış müşterilerimize bu firmanın yorumları iyi dediğimiz zaman “Nakliyat firmalarının hepsi aynı” gibi dönüşler alıyoruz.

Ama biz biliyoruz hepsi aynı değil çürükler olduğu gibi gerçekten parlayanlar da var.

Ayrıca işin bir de bizim üstümüze düşen görevler kısmı var.

Bakalım biz işimizi yapıyor muyuz ki nakliyeciden işini çok iyi yapmasını bekleyelim.

Gerçi sürecin her aşamasını nakliyat firmasının anlatması lazım; “iyi bir taşınma deneyimi için onun çalışması gerekir” diyeniniz çıkabilir.

Ama üzülerek belirtmeliyim ki o iş öyle yürümüyor.

Evden eve nakliyat hizmeti veren firmaların çoğu için “müşteri ne kadar az biliyorsa o kadar iyidir” düşüncesi mevcut.

Siz hala firma anlatsın diyorsanız saygı duyarım.

Hal böyleyken yinede hiç bir şey yapmayacak mıyız? Hiçbir şey yapmayıp iyi bir taşınma deneyimi ummayı ben, aynı şeyi defalarca yapıp farklı sonuç almayı beklemeye benzetiyorum.

Eğer siz de çalışmaya benim gibi hevesliyseniz.

Önce eski yöntemleri çöp kutusuna sürükleyip bırakalım veya shift delete ile kalıcı olarak silelim.

Eğer sildiyseniz size ilk taşınma deneyimimden bahsetmek istiyorum.

Eşyalar amcama aitti memlekete kesin dönüş yaptığı için eşyalarını göndermemi istedi.

Bu, yıllar önce gerçekleştirdiğim ilk evden eve nakliyat tecrübem idi.

Sıfır, tertemiz bir bilgi ile işe başladım ve firmaları aramaya başladım.

Birçok firma ile görüştüm, internetten bulduğum her numarayı aradım ve birinde karar kıldım.

Tabi firma ile görüşmede sadece ne kadar eşya gidecek ve nereye gidecek konularını konuştuk.

Eşyaların çoğunu ben paketlemiştim.

Başka hiçbir detay almamıştım.

Neyse gün geldi ve kapıya içinde bir kısım eşya olan bir evden eve nakliyat kamyonu yanaştı.

Gelen ekip önce bahçe kapısı ile ev kapsısı arasındaki mesafeyi sorunca bizde yardım edeceğiz çalışanlara da bir şeyler veririm diye ikna atim.

Eşyaları kamyona yükledim ücretin yarısını verdim ve iki çalışana da 100 TL verdim.

Tam kamyon ayrılacakken içime bir kurt düştü “Neden adamlardan imzalı herhangi bir kâğıt almadım, ya eşyalar giderse” diye.

Ben bunu düşünene kadar baktım kamyon hareketlendi gitti.

En azında plakasını yazdım elimdeki kâğıda bir de kendimi teselli etmeye başladım “O kadar telefon görüşmemiz var” diye.

Biliyordum ki elimde aslında bu insanlara bu kadar eşya verdiğime dair en ufak bir kanıt bile yok.

Ancak bu endişelerimi etrafımdaki kimseye söyleyemiyordum.

Eşyalar giderse gider bir de ücretin yarısını bile ödemiştim.

Kendime kızıyordum “Nasıl bu kadar saf olabilirsin, insan bir sözleşme imzalar” diye.

Artık yapacak bir şeyim yoktu bekleyip görmenin dışında…

Birkaç gün sonra amcamdan bir telefon geldi değişik duygular ile telefonu açtım.

Amcam “eşyalar geldi” dedi ondan sonra ne dediğini hiç dinlemedim.

Rahat bir nefes almıştım.

Birkaç gündür sürekli aklımda olan konu nihayete varmıştı. Ohh beee…

Siz de taşınırken benim hikâyemde olduğu gibi çile çekmek istemiyorsanız biraz çalışmak çok daha kolay emin olun.

Şunu çok iyi biliyorum eğer sürekli tayini çıkan bir memur değilseniz taşınan insanların büyük kısmı yukarıda anlattığım gibi gerçekten sıfır bir tecrübeye sahip oluyorlar.

Şimdi herkes tecrübe konusunda tüm bildiklerini unuttuysa 4 yıldır evden eve nakliyat sektörü içinde olan biri olarak taşınma sürecini nasıl yöneteceğimizi kısaca özetlemek istiyorum.


1. Gidecek Eşyaları Listeleyin


Taşınmaya karar verir vermez hangi eşyalar gidecek ise bunların bir listesini yapın. Biz sizin için bir eşya listesi hazırladık. İsterseniz onu da kullanabilirsiniz. Bu eşya listesi hem firmalardan teklif alırken hem de yeni eve eşyalar teslim edildikten sonra son kontrol için işinizi görecektir. Son aşamaya kadar eşya listesi elinizin altında olsun.

 

2. Teklif Toplayın


Firmalardan teklif almaya başlayabilirsiniz. Enakliyat ile birkaç dakikada hızlıca teklif alabilir ve firmaların müşteri yorum ve değerlendirmeleri tercihinizi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Firmalardan teklif almak için eşya listenizi paylaşın ve öyle teklif vermelerini isteyin. Tekliflerinizi firma adları ve telefonları ile beraber bir kâğıda sıralayın. Tüm tekliflerin ortalamasını alın ve ortalama teklifi de yazın. Artık o ortalama tekliften çok düşük teklifleri silin gitsin. Kesinlikle onları tercih etmeyin.

 

3. Teklifleri 3’e İndirin


Artık firmaları kıyaslayabilirsiniz internet sitelerini inceleyebilir varsa daha önce hizmet verdiği müşterilerinin yazdığı yorumlar işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. İlk üç favorinizi oluşturun ve şimdi firmayı arayıp kendinizi tekrar hatırlatın. Firmadan size nasıl bir hizmet vereceği, fiyata dâhil ve hariç hizmetleri tam olarak öğrenin. KDV’yi mutlaka konuşun… Aklınızdaki her soruyu çekinmeden sorun. Eğer ne soracağınız hakkında aklınıza pek bir şey gelmiyorsa arayın Enakliyat’ı karşınızda tecrübeli bir ekip var onlar sizi süreç hakkında bilgilendirir ve sorabileceğiniz sorular hakkında size destek verebilirler.

 

4. Seçimizi Yapın


Üçe indirdiğiniz ve son detayları konuştuğunuz firmalardan birini seçin. Seçiminizi şehir içi için en az 4 gün önce, şehirlerarası için en az 1 hafta önce yapın.  Seçtiğiniz firmaya anlaştığınız fiyat ve hizmetleri bir sms yazarak gönderin ve firmadan onaylamasını isteyin. Böylece ön bir sözleşme yapmış olursunuz. Firmaya ayrıca anlaştığınız detaylar ışığında taşınma günü de sözleşme imzalayacağınızı net olarak belirtin.

  

Nakliyat Firmanıza SMS Atın


5. Taşınmaya Son Hazırlık


Taşınma gününe bir gün kala firmayı hatırlatma amaçlı arayın. Bir gün öce bir paket balonlu naylon alın ve bazı çizilmesini istemediğiniz eşyalarınızı birkaç kez sarın. Bana soracak olursanız Televizyon, buzdolabı, ayna ve değer verdiğiniz mobilyalarınızı birkaç kat mutlaka sarın. Bunu size maliyeti 50 ? olacak ama getirisi sizi mutlu edecektir. Taşınma günü firmadan sardığınız eşyaları da paketlemesini mutlaka isteyin. Sarıldı diye paketlememek olmaz. 
 
LCD TV Paketleme


6. Taşınma Günü


Taşınma günü gelen ekibi ve yetkiliyi sıcak bir karşılama ile eve davet edin. Ekip birer çay içerken siz firma yetkilisi ile sözleşmenizi imzalayın ve süreç hakkında bilgi alın. Ardından çalışmalar başlasın. Çok fazla işçilere karışmayın ama gördüğünüz yanlışları söylemekten de çekinmeyin. 

7. Eşyaları Teslim Alma


Nakliyat firması eşyaları eve yerleştirdikten sonra yetkili kişi ile elinizdeki eşya listesi ile kontrol edin. Eksik veya hasar olması durumunda bunu yazılı hale getirin, işin özü hiçbir konunun sözde kalmasını istemiyoruz. Eğer hasarlar varsa ödeme yaparken makul miktarlarda kesintiler yaparak karşılıklı anlaşmanızı öneriyorum. Firma yetkilisi çıkıp gitmeden bu tarz sorunları halletmeniz çok önemlidir.

İşte bu kadar 7 basit adım.

Emin olun ki siz işinizi böyle özenle yaptığınız için zaten sizi dolandırmak isteyen firmalar çekinip sizden uzaklaşacaktır.

Ama siz bu tarz firmalar için tabiri caizse “kek gibi” görünürseniz oda ellerini ovuşturup sizi ikna etmek için elinden geleni yapacaktır.

Eğer siz üstünüze düşen görevleri iyi yaparsanız firma da bundan etkilenip o da işine biraz daha önem verecektir.

İşin sonu çok rahat ve stressiz bir taşınma ile bitecektir.

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas