Ev Satın Alırken ya da Kiralarken Bilmeniz Gereken Emlak Terimleri

 



Yeni bir ev almak ya da satmak, uzun bir süreci de beraberinde getirir. Tapu evrakları, devlet yazışmaları ya da imar planları arasında gidip geleceğiniz uzun bir süreç sırasında, aynı zamanda belirli kalıpları ve emlakçılık terimleri de öğrenmeniz gerekmektedir.

Emlak Dilini Konuşmak


Özellikle daha önce bu tür işlerle uğraşmadıysanız, emlakçılık sektörü için tanımlanmış bu terminolojiye de hakim olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Hazırladığımız bu terminoloji rehberi sayesinde, özellikle irtibat halinde olacağınız kişiler ile sağlıklı bir iletişim kurabilir, işlemlerinize başlamak için ilk adımı atabilirsiniz.


Yeni Bir Eve Taşınırken Dikkat Etmeniz Gereken Genel Emlak Terimleri


İster kiralamak, isterseniz satın almak için olsun, bilmeniz gereken en önemli terimler, evin niteliklerini belirleyen genel söz dizinleridir. Emlakçınızla ya da ev sahibinizle iletişiminizi daha doğru yapabileceğiniz bu terimler sayesinde aklınızdaki tüm soru işaretlerine rahatlıkla cevap bulabilirsiniz. Özellikle alım ya da satım işlemi yaparken kullanacağınız bazı genel emlakçılık terimleri şu şekildedir;


Isıtma Tipi: Merkezi ısıtma, bir evin ortak sıcak su ihtiyacının ve ısınma ihtiyacının kat malikleri ile ortak olduğu anlamına gelir. Öte yandan bireysel (kombili) ısıtma sistemleri, herkesin kendi ısıtma sisteminden sorumlu olduğu kullanım şeklidir.


Cephe: Evinizin bulunduğu pencerelerin yönünü ifade eden bu terim, güneş ışığından sağlayacağınız faydanın ne oranda olacağını belirler.


Yüzey Kaplama:
 Evin yüzeylerinin hangi malzemeden olduğunu sormak için kullanabileceğiniz bir terimdir. Genellikle parke, mermer ya da halıfleks malzemeler kullanılır.

Möbleli:
 Alacağınız ya da kiralayacağınız evin, eşyalı olma durumudur.

Sıfırda: Yeni bitmiş ev ya da daire anlamına gelir. Özellikle daha önce kimse tarafından kullanılmamış emlak tipleri için kullanılır.

Kat Mülkiyeti:
 Birden fazla kişinin, belirli bir yapının farklı bölümlerine sahip olabilmesini ifade eder. Daire satın alma işlemleri sırasında, o dairenin kat mülkiyetini de almış olursunuz.

Aidat: Kat mülkiyetine sahip bir evde ya da apartman dairesinde oturuyorsanız, hem bakım onarım hem de genel gider hizmetleri için aylık ödemeniz gereken ücreti temsil eder.


Emlak terimleri


Ev Satın Alırken, Bilmeniz Gereken Önemli Emlak Terimleri

İlgilendiğiniz bir evi satın almak isterken, bazı belgelerin ve raporların kontrolünü de mutlaka yapmalısınız. Hem daha sağlıklı bir şekilde satın alma işleminizi gerçekleştirmek hem de evinizin gerçek değerini öğrenmek için, farklı kurumlarca hazırlanan belgeleri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Tapu Senedi: Bir mülkün kime ait olduğunu gösteren belgedir.

İskan Raporu: Tapu senedine sahip olunan mülkiyetin, üzerinde oturma yapılabileceğini belgeleyen rapordur.

Ekspertiz Raporu: Satın alma sırasında mutlaka kontrol etmeniz gereken önemli bir terim de, ekspertizdir. Ekspertiz raporu, bir uzman tarafından eve ya da daireye biçilen en doğru fiyatı ifade eder.

Zorunlu Deprem Sigortası: Yetkili sigorta şirketleri tarafından yapılması zorunlu olan ve meskeninizi depreme karşı koruyan sigorta çeşididir. Özellikle daha önce kullanılmış bir evi satın alırken, sigorta geçmişini de dikkatle incelemelisiniz.

Ada: Tüm parsellerin bir araya getirilmesidir.

Parsel: Belli bir amaç için ayrılıp, sınırlandırılmış, adanın parçalarından her biridir.

Pafta: Büyük haritayı meydana getiren ayrı parçaların her biri anlamına gelir.

Kroki:
 Bir bölgenin ya da parselin, üzerindeki tüm yapı ve tesisler net bir şekilde gösterilecek şekilde yapılmış çizimidir. Krokiye bakarak, bölgedeki yaşam hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Ev Kiralayacak Kişilerin Bilmesi Gereken Emlak Terimleri

Eğer belirli bir süre için bir iskanı ya da emlağı kiralamak istiyorsanız, ilk olarak bir kira sözleşmesi imzalamanız gerekir. Bu kira sözleşmesi, hem kiralayan tarafın hem de kiracının haklarının açık olarak belirtildi sözleşmedir. Bunun yanı sıra, dikkat etmeniz gereken belli başlı terimler ve noktalar da vardır.

Kira Bedeli:
 Kiraladığınız ev için ödeyeceğiniz ücrettir. Genellikle aylık olarak ödenir.

Kira Artış Oranı: Kontratınızın süresinin bitiminde ya da dönemler arasında belirleyebileceğiniz kira bedelindeki artış anlamına gelir. Kira sözleşmesinde özellikle net miktarı ile belirtilmiş olmalıdır.

Demirbaş Beyanı: Kiralamak istediğiniz evde bulunan demirbaşların çalışır durumda olduğu kontrol ettikten sonra, sözleşmede bu durumu bildirmeyi ifade eder.

Depozito: Ev içerisinde oluşabilecek zararlara karşı, kiralayan taraf tarafından talep edilen ek ücrettir. Sözleşmede belirtilir.​

Yorum Gönder

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Bİrşeyler yaz Enter'a bas